Abia pot să meargă şi să vorbească, dar știu deja să ofere primul ajutor. Peste 30 de copii au învățat astăzi, la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, care sunt primii pași pentru a ajuta o persoană leșinată pe stradă sau aflată într-o situație critică. Plini de entuziasm, micuții au fost numai ochi și urechi la indicațiile medicilor de pe ambulanță.
"Azi veţi afla ce trebuie să faceşi dacă la grădi sau acasă sau pe stradă cuiva i se face rău, cade pe jos şi nu mai zice nici pâs", le-au explicat medicii copiilor.
Ştefania nu are nici doi ani și jumătate, dar vârsta nu a împiedicat-o să învețe tot ce presupune primul ajutor. Atentă la manechinele pe care se făceau demonstrații de resuscitare, fetița a stat nemișcată pe toată durata cursului. Daniel are numai câțiva anișori, dar, plin de energie, s-a implicat sută la sută și a demonstrat că se pricepe la toate.
Micuții au învățat de la specialiștii de pe ambulanță cum să aibă grijă de un om leșinat ori cum se face un masaj cardiac.
"Pe măsura capacităţilor de înţelegere le explicăm cum decurg lucrurile într o situaţie critică şi încercăm să le fixam în memorie numărul de urgenţă 112", a declarat Dana Călin, medic ambulanţă.
Medicii clujeni de pe ambulanță vor organiza astfel de cursuri de prim-ajutor în toate grădinițele din oraș.