România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce evaziunea fiscală, în timp ce guvernanţa economică urmăreşte să limiteze fluctuaţiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.
"Trebuie să întărim legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce substanţial volumul foarte mare raportat la potenţialul României, al evaziunii fiscale şi al economiei formale. Măsura aceasta se încadrează într-o mişcare mai generală pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecărui stat şi amintim efortul global lansat de ţările G20 pentru transparentizarea sectorului bancar şi desfiinţarea paradisurilor fiscale. Astfel, banii care fug din statele naţionale spre aceste paradisuri vor fi utilizaţi ca resurse proprii în statul de origine, vor crea locuri de muncă, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice", a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum.
În ceea ce priveşte combinaţia politicii monetare cu cea macroprudenţială, el a arătat că guvernanţa economică a statului este întărită printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc să limiteze fluctuaţiile ciclului, pentru a nu înregistra "căderi" de la o creştere economică de 7% la o recesiune de 4%.
"Mai bine creşti cu 4% în perioada de boom şi eviţi declinul peste trei-patru ani când ciclul economic are altă turnură. Astăzi se vede cu pregnanţă că asigurarea convergenţei nominale şi reale a economiilor şi asigurarea stabilităţii preţurilor nu pot fi realizate fără stabilitatea financiară", spune Georgescu.
De la stabilitatea preţurilor la stabilitatea financiară
Oficialul BNR a precizat că există o schimbare de paradigmă a politicii prudenţiale de la obiectivul asigurării rezilienţei sistemului în condiţii de şoc exogen la diminuarea amplitudinii ciclurilor de