Ediţia a XLV-a a celui mai longeviv concurs literar din ţară, Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş”, a debutat vineri, 27 septembrie, manifestarea fiind găzduită de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. Evenimentul se desfăşoară la Suceava, Fălticeni şi Mălini, propunându-şi să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor autori de poezie de pretutindeni.
Festivitatea de deschidere a festivalului a fost moderată de Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, coordonatoarea festivalului. Potrivit acesteia, „această perioadă înseamnă pentru Suceava şi Mălini un pelerinaj al scriitorilor români de pretutindeni care îşi îndreaptă paşii şi gândurile frumoase spre acest tărâm de poveste, poveste care poartă amprenta poetului Nicolae Labiş. O reîntâlnire cu literele, cu cuvintele, înseamnă o emoţie multiplicată pentru toţi cei care vin în numele poeziei la Suceava, Fălticeni şi Mălini”.
Carmen Veronica Steiciuc a mai menţionat că de-a lungul celor 45 de ediţii s-au evidenţiat autori care peste vreme şi-au confirmat talentul, aşezându-şi numele în rândul celor mai importanţi poeţi pe care îi are spaţiul literar românesc - Constantin Ştefuriuc (câştigătorul primei ediţii a festivalului), Matei Vişniec, Ioana Crăciunescu, Cleopatra Lorinţiu, Mircea A. Diaconu, George Vulturescu, Gellu Dorian, Lucian Vasiliu, Nichita Danilov, Daniel Corbu, Aurel Dumitraşcu, Cassian Maria Spiridon, Gabriel Stănescu, Elena Ştefoi, Roman Istrati, Ion Drăguşanul etc.
Referitor la festival, criticul literar Mircea A. Diaconu a menţionat că acesta este „un prilej de a celebra poezia în sine şi de a respecta valorile. Există o anumită fragilitate, flexibilitate, în a spune ce înseamnă o valoare, în prezent. Există o zonă a publicului care e destul de derutată referitor la acest aspect, prin urmare, cred