Dependenţa de telefoanele mobile, demonstrată de tot mai multe studii, are efecte negative asupra sănătăţii de care cei mai mulţi utilizatori nu sunt conştienţi, reprezentând pericole din punct de vedere fizic şi psihic.
Un infografic realizat de Huffington Post pe baza a diverse surse ştiinţifice exemplifică efectele negative pe care le poate avea asupra noastră folosirea excesivă a smartphone-urilor.
AUZ:
Ascultatul muzicii la iPhone la un volum scăzut nu este periculos pentru auz, dar ridicarea nivelului la maximum este riscantă pentru celulele din urechea internă, care sunt responsabile pentru transformarea sunetului în semnale transmise creierului. Deteriorarea acestor celule poate duce la pierderea auzului.
DEGETELE:
Duererea pe care o resimţim la degete şi încheieturi, precum şi o poziţie nefirească a acestora se pot datora micromişcărilor repetitive – inclusiv cele pe care le folosim atunci când scriem mesaje sau când jucăm jocuri pe iPhone (cum ar fi Candy Crush). Aceste mişcări pot intensifica afecţiuni ca tendinita şi cauza dureri de încheieturi sau antebraţ.
DEPENDENŢA:
Un studiu din 2012 a arătat că 66 la sută dintre persoane se tem să piardă sau să stea departe de telefoanele lor. În plus, potrivit unui sondaj recent realizat de Huffington Post, 50 la sută dintre oamenii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au recunoscut că îşi folosesc smartphone-ul la toaletă.
MICROBI şi BACTERII:
Telefonul este sursă de microbi pe care te-ai aştepta să-i găseşti doar în corpurile sanitare. Un studiu de anul trecut care a testat opt telefoane dintr-un birou a descoperit că dispozitivele prezentau un nivel ridicat de bacterie coliformă, un semn de contaminare fecală.
NIVEL NESĂNĂTOS DE RADIAŢII:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că radiaţiile care provin de la telefoanele mobile sunt “posibil carc