An de an, părinţii se văd nevoiţi să rupă din bugetul familiei pentru le asigura copiilor lor cele trebuincioase la şcoală, copii ce sunt şcolarizaţi într-un sistem de învăţământ ce se presupune a fi gratuit.
Învăţătorii şi profesorii propun părinţilor şi elevilor o serie de materiale auxiliare, caiete speciale, jocuri, jetoane, CD-uri cu poveşti, pe care aceştia din urmă sunt nevoiţi să le cumpere.
Deşi părinţii acuză deseori profesorii că-i încarcă cu prea multe cheltuieli, de cealaltă parte cadrele didactice susţin că, la rândul lor, sunt supuşi unor presiuni de a cumpăra şi a vinde mai departe mai multe manuale auxiliare.
Potrivit gândul.info, mai mulţi profesori de limba şi literatura română din Suceava afirmă că inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, prof. Rita Cîntiuc, trimite în şcoli materialele la care aceasta este coautor pentru a fi cumpărate de elevi.
Profesorii spun că scenariul este acelaşi an de an, iar în 2013, Rita Cîntiuc le-ar fi făcut o serie de recomandări dascălilor, cu privire la manualele auxiliare, chiar la Consfătuirea anuală a profesorilor de limba şi literatura română, din data de 13 septembrie.
Profesorii au declarat: „Ne-a spus că o să ne trimită mai multe materiale necesare la clasă pentru elevi. Dacă va fi aşa, o să întâmpinăm aceeaşi situaţie ca anul trecut, când prin intermediul şefilor de cerc şi de catedră ne-au fost trimise câte 20 de culegeri de teste pentru Limba Română pentru Evaluarea Naţională, Fişe de lucru pentru clasele V-VIII, caiete speciale pentru aceleaşi clase sau dicţionare”.
Potrivit părinţilor, la toate aceste manuale auxiliare, Rita Cîntiuc este coautoare.
Un alt cadru didactic de limba şi literatura română a declarat pentru Monitorul de Suceava că această situaţie se perpetuează de ani de zile.
Potrivit acestuia, „dacă nu