"Germanii uită că nu e uşor să pui pe picioare o democraţie în 20 de ani", crede Susanne Kastner într-un interviu acordat DW cu ocazia retragerii din Parlament.
Sunteţi şefa grupului parlamentar germano-român şi veţi rămâne încă până la instalarea noului Parlament. Sunteţi şefa Forumului Germano-Român. Cunoaşteţi evoluţia relaţiilor bilaterale mai bine decât orice alt membru al Bundestagului. Cum evaluaţi aceste evoluţii, în acest ultim sfert de secol pe care l-aţi petrecut în Parlament?
Multă vreme, relaţiile au traversat o fază de îngheţ. Germania era neîncrezătoare în privinţa României, deşi România privea cu speranţă către Germania. De altfel, când am constituit Forumul Germano-Român am urmărit tocmai depăşirea acestei faze de adversitate. Am spus că vrem să facem muncă de lobby, în Germania - în cel mai bun sens al cuvântului. În parte am şi reuşit. În ultimii patru ani, însă, observ cu destulă îngrijorare că relaţiile dintre Germania şi România nu mai continuă la fel de intensiv ca în primii ani. Sigur că relaţiile cad uneori în captivitatea politicii. E nevoie de deschidere reciprocă - iar schimbul de vizite între cele două părţi s-a cam redus.
Care ar fi problemele pe care România mai trebuie să le rezove, ca membru al familei Uniunii Europene?
Important este să îşi continue parcursul democratic. Democraţia din România trebuie să se consolideze. Nu e foarte uşor să pui pe picioare, în 20 de ani, o democraţie funcţională - iar noi, germanii, uităm asta mult prea repede. Noi avem 70 de ani de democraţie iar românii doar 20. Dar: cel mai important este ca acest drum să fie urmat cu consecvenţă.
Un al doilea punct ar fi educaţia. Din păcate, educaţia zace în România în sărăcie şi mi-aş dori ca pentru educaţie să se facă mai mult, inclusiv în beneficiul economiei şi al relaţiilor economice. Şi ar mai fi problema socială - d