Te gândeşti că dinţii de lapte ai copilului tău oricum vor fi schimbaţi şi că, în acest caz, nu are sens să te stresezi cu îngrijirea lor, cu mersul la stomatolog. Ei bine, nu e chiar aşa, susţine dr. Anca Vereanu, prezentatoarea emisiunii „Doctorul Casei” de la Acasă.
Primii dinţi definitivi apar la 6 ani, astfel că, între 6 şi 13 ani, când îşi schimbă dinţii, copilul are dentiţie mixtă, atât cu dinţi temporari, cât şi definitivi. Apoi, trebuie să ştii că dinţii de lapte sunt mult mai sensibili, au smalţul mai subţire, de aceea cariile evoluează mult mai rapid şi pot afecta şi dinţii definitivi. Acesta este doar un motiv pentru care trebuie tratate la timp, spune medicul stomatolog Anca Vereanu.
Al doilea motiv este că măsălele cariate duc la o proastă alimentare a copilului, care va evita anumite alimente pentru că nu le poate ronţăi. În al treilea rând, odată avansate cariile, dinţii încep să doară, ulterior moare nervul şi apare abcesul dentar. „Durerea de dinţi are efecte negative asupra psihicului copilului, care va refuza să meargă la medic pentru că îl doare.
Iar în acel moment, chiar tot ce îi face medicul este cu durere - trebuie făcută anestezie, care este injecţie, de care copiii fug. Practic, acesta este momentul în care se construieşte prima dată teama de dentist", spune specialistul.
Anca Vereanu
Sfatul pe care vi-l dă este să vă duceţi copilul la un simplu control stomatologic când nu are probleme. Astfel, el se va obişnui cu dentistul şi nu va ajunge să aibă infecţii sau carii deoarece ele vor fi depistate din timp şi tratate fără durere. Astfel, dentistul va fi prietenul copilului, nu duşmanul lui.
Dinţii strâmbi se îndreaptă mai uşor în copilărie
Dinţii pot fi, în general, îndreptaţi la orice vârstă, însă e mult mai uşor şi mai rapid în copilărie, iar asta pentru că şi osul max