Tot mai mulţi indicatori macro, de la exporturi la scăderea primei de risc, arată o evoluţie pozitivă a României în ultima perioadă, Iată-i pe câţiva dintre cei mai importanţi.
- Creşte activitatea economică. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la finalul lunii august numărul firmelor active în România a trecut de 714.000, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace şi în creştere cu 2,7% faţă de nivelul din 2012.
- Încrederea, la maximumul ultimelor cinci trimestre. Indicele de încredere macroeconomică (CFA Romania Macroeconomic Confidence index), este la maximul ultimelor 16 luni. Indicatorul cuantifică aşteptările analiştilor financiari privind evoluţia anuală a economiei. În luna august, acest indicator a atins cel mai ridicat nivel, din mai 2012, pe seama îmbunătăţirii percepţiei asupra ţării.
- Estimările de creştere economică s-au îmbunătăţit. Potrivit ultimelor prognoze ale Economist Intelligence Unit, economia românească va înregistra în 2013 o creştere de 2,4%, stimulată de o recoltă bună şi creşterea exporturilor spre ţările care nu sunt membre UE, urmând ca ritmul de creştere să se accelereze în perioada 2014-2017, la o rata medie anuală până la 4%.
- Exporturile au ajuns la un nou record. În iulie, exporturile României s-au cifrat la 4,5 miliarde de euro, cu 18% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut şi cu 11% mai mult decât în luna precedentă. În primele şapte luni ale anului, exporturile României au ajuns la 28,2 miliarde de euro, cu 7,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
- Creşte numărul contractelor de muncă. În primele şapte luni ale acestui an, angajatorii au încheiat cu 10% mai multe contracte de muncă, comparativ cu perioada similară din 2012.
- Piaţa muncii îşi revine. Angajatorii au încheiat cu 10% mai multe contracte de muncă prin comparaţie cu perioada similară din 2012. La ace