Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric si este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind dincolo de peretele gastric.
Desi incidenta acestui tip de cancer a scazut in ultimul secol, totusi ramane o cauza importanta de deces mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au descoperit ca o alimentatie bogata in sare creste riscul aparitiei cancerului gastric, prin favorizarea activitatii bacteriene.
Bacteria Helicobacter pylori, extrem de raspândita – jumatate din populatia lumii are aceasta bacterie, identificata ca element preponderent in aparitia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetatorii s-au intrebat de ce ea se manifesta cu atâta violenta la unii, in timp ce la altii ramâne in stare latenta.
Si dupa ce au desfasurat cercetari pe gerbilul de Mongolia, cercetatorii au observat ca sarea joaca un rol important in activarea bacteriei. Micile rozatoare au fost mai intâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori si impartite apoi in doua grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentatie normala, iar cele din al doilea grup, de una bogata in sare.
Dupa patru luni au fost analizate tesuturile gastrice: toate rozatoarele din grupul ‘sarat’ facusera cancer la stomac, in timp ce in cazul celor cu alimentatie normala doar jumatate au dezvoltat cancer gastric.
Impactul negativ al sarii se explica prin faptul ca ea favorizeaza producerea de catre Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).
Sfatul cercetatorilor este sa se consume sare cu moderatie. (sursa: doctorulzilei.ro)
Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric si este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind d