Peste trei sferturi dintre români nu au încredere în contractele pe care statul le încheie cu firme private. Şi ce este mai grav, aceştia spun că văd cum banii de la buget se scurg pe achiziţii ineficiente care nu devin în timp investiţii optime pentru România, iar atribuirea contactelor se face pe criterii politice. Vorbim de 20 de miliarde de euro puse anual în joc de statul român. Este rezultatul unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice.
Lucrările de reabilitare sau de modernizare a drumurilor şi cele din Sănătate sunt cele două domenii îin care cei chestionaţi apreciază că banii publici se cheltuiesc în cel mai ineficient mod, în mare parte din cauza sefilor numiti politic. Majoritatea covârşitoare a românilor, aproape 80%, este conştientă de faptul ca ineficienţa cheltuielilor publice afectează calitatea produselor si serviciilor oferite de autoritatile locale, ceea ce duce la creşterea costurilor acestor institutii.
Mai bine de jumătate dintre români cred că responsabilitatea pentru această stare a lucrurilor aparţine în primul rând conducătorilor instituţiilor care realizează achiziţii, mai ales a celor numiţi pe criteriul politic. Mai bine de 10 procente dau vina pe funcţionarii publici.
Cât despre suma unui contract atribuit în mod incorect, ea ar trebui recuperată, este opinia a mai bine de jumătate dintre repondenţi, iar cei implicaţi în astfel de proceduri ar trebui pedepsiţi prin condamnare penalî a şefilor, prin interzicerea ocupîrii unei funcţii publice pe termen nelimitat sau prin prin interzicerea definitivă pentru compania implicatî şi acţionarii săi de a mai derula contracte cu statul.
82% dintre participanţii la sondaj cred că achizitiile publice nu sunt supravegheate cum trebuie de autorităţi.
Aproape 90% dintre participanţii la sondaj apreciază că firmele nu câş