"Știu vreo trei acte politice majore mai importante și cu efecte imediate care s-au luat fără consultare în USL". Așa i-a răspuns președintele PNL Crin Antonescu vicepremierului Liviu Dragnea, iritat de decizia liberalilor de a modifica legea prin care sunt aleși primarii și șefii de consilii județene. La prima vedere, Dragnea pare să aibă dreptate: alegerea primarilor după două tururi de scrutin este nu doar o decizie politică majoră, dar este și un atac direct la adresa PSD. Se știe deja ca două tururi de scrutin avantajează partidul aflat pe locul al doilea, permițându-i să facă alianțe și să capteze voturile restului candidaților înscriși în cursă. În cazul de față, avantaj PNL. În plus, cine are primari, are voturi la toate tipurile de scrutin.
Crin Antonescu dă asigurări că e doar o inițiativă legislativă a parlamentarilor PNL și că nimeni nu vrea să-l persecute pe Dragnea. Lucrurile stau exact pe dos: liberalii, în speciali aleși locali, caută de luni bune o modalitate să-l lovească pe Dragnea acolo unde-l doare, adică la primari.
Metoda Udrea, mai pe față și legală
Cel mai nou scandal din USL, ținut până acum sub capac, își are originea într-o ordonanță de urgență, trecută prin guvern fără ca miniștrii liberali să-i perceapă adevarata dimensiune. Este vorba despre Ordonanța 28, adoptată în aprilie, care, pe scurt, îi dă dreptul lui Dragnea să decidă câți bani primesc primarii pentru proiectele naționale. Mai mult, Ministerul Dezvoltării va face un punctaj, pe baza căruia Dragnea va decide dacă un proiect merită finanțarea. Cam ceea ce făcea Elena Udrea, dar mai pe față și legal. "E mai rău ca pe vremea lui Udrea, că măcar atunci banii se dădeau prin hotărâri de guvern", se plângea însă un șef de CJ liberal. Într-adevăr, ordonanța stabilește că banii pentru primari vor veni prin ordin de ministru, adică fix prin pixul lui Dragnea, fără nici