Sistemul imunitar al copiilor este în continuă schimbare şi în curs de dezvoltare pe tot parcursul vieţii. Vaccinurile conferă sistemului imunitar ajutorul de care acesta are nevoie pentru a fi protejat împotriva bolilor.
Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăţi antigenice, care declanşează apariţia răspunsului imun la organismele supuse vaccinării.
Acestea conţin bacterii sau virusuri care determină anumite boli, dar au o acţiune diminuată sau sunt în stare inactivă. Atunci când aceste bacterii sau virusuri sunt injectate în corpul copilului , sistemul imunitar acţionează stimulând organismul să producă anticorpi.
Odată produşi, aceşti anticorpi rămân activi în corpul copilului şi sunt gata de acţiune în cazul apariţei unei boli.
Protecţia imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcţie de vaccin, şi este de lungă durată (ani).
Aceste vaccinuri nu fac altceva decât să prevină apariţia unor boli, cum ar fi: difteria, tetanosul, oreionul, rubeola, rujeola, hepatita B, poliomielita.
Toate acestea sunt incluse în programul naţional de vaccinări obligatorii.
* la 2 luni – subvenţionat de Ministerul Sănătăţii (gratuit prin medicul de familie) este vaccinul INFANRIXhexa (GSK).
Pe piaţă nu există alt vaccin cu 6 valenţe. Se poate folosi un vaccin cu 5 valenţe (ex.: PENTAXIM) şi un vaccin contra hepatitei B (ex.: ENGERIX). Această combinaţie presupune 2 înţepături.
* la 4 luni – subvenţionat de Ministerul Sănătăţii (gratuit prin medicul de familie) este vaccinulPENTAXIM (Sanofi).
Pe piaţă mai există şi INFANRIX IPV Hib (GSK).
* la 6 luni – subvenţionat de Ministerul Sănătăţii (gratuit prin medicul de familie) este vaccinulINFANRIXhexa (GSK).
Alternativa e combinaţia între PENTAXIM şi ENGERIX. Am prezentat anterior posibilitatea