* Interviu cu Adrian Rus, Director Executiv, Departamentul de Asistenţă fiscală, EY România
Realizarea schimbului automat de informaţii fiscale la nivel internaţional ar urma să descurajeze utilizarea paradisurilor fiscale de către contribuabili, consideră Adrian Rus, Director Executiv în cadrul Departamentului de Asistenţă fiscală, EY România. Acest lucru nu va duce, însă, în mod obligatoriu la încetarea derulării de tranzacţii cu jurisdicţii aflate pe această "listă neagră", ci va creşte gradul de transparenţă al operaţiunilor în cauză, ne-a precizat domnia sa.
Cu ocazia summit-ului G20 de la Sankt Petersburg, care a avut loc în perioada 5-6 septembrie, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au militat pentru ca schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal să fie aplicat în mod curent la nivel mondial.
Pe agenda discuţiilor reuniunii G20 s-a aflat şi un plan al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru închiderea unor lacune în sistemul internaţional de taxe, publicat în luna iulie (Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting - BEPS).
Reporter: Care sunt consecinţele realizării schimbului automat de informaţii fiscale la nivel internaţional, propunere aparţinând Comisiei Europene (CE)?
Adrian Rus: Principalele acţiuni în ceea ce priveşte schimbul de informaţii au rolul de a asigura statelor acces la informaţii privind tranzacţii şi, implicit, baza de impozitare a societăţilor şi persoanelor fizice din statul respectiv, scopul principal fiind asigurarea transparenţei şi a cooperării în domeniul fiscal pentru diminuarea practicilor fiscale nocive care se mai pot întâlni, din cauza interacţiunii dintre legislaţiile fiscale internaţionale. Este un deziderat despre care se vorbeşte de multă vreme atât la nivelul Comisiei Euro