Nicolae Iorga considera Braila "Poarta catre Rasarit" pentru ca "toate influentele Apusului treceau catre Rasarit prin Braila. Dumul mocanilor trecea pe aici, unii tgreceau chiar dincolo de Nistru, se duceau pana in Crimeea..." (Ionel Candea)
In prima sa lucrare despre Basarabia, din 1899, intitulata "Studii istorice asupra Chiliei si Cetatii albe" N. Iorga, pe baza de documente, vorbeste despre "Drumul moldovenilor" din lungul Siretului, care in sec. XIV avea capatul la Braila. El trecea prin Colomeea Sniatyn, Cracovia, Lemberg, facea ocol mare spre Apus la Suceava... ajungea la Roman, apoi la Bacau, Adjud, cobora la Braila. Iar "Drumul tataresc" mergea de la Botosani, Suceava, Iasi, trecea Prutul la Vadul Tutovei, aici urma spre Caffa, Ackermann si Chilia. Dar de cand cu pradaciunile tataresti o lua pe la Vaslui, Vadul Falciu, spre Chilia si Cetatea Alba" (N.Iorga).
Deci, Braila concura cu Chilia.
In 1484 sultanul Baiazid al II-lea smulge lui Stefan cel Mare, Chilia si Cetatea Alba. Turcii au vrut sa aiba in mana lor Vadurile de la Dunare si Nistru, nu numai ca puncte militare, dar si pentru a lua vama bogata. In 1538 ocupa Braila, o transforma in raia in 1540 si toate veniturile stranse vor fi ale sultanului, pana in 1829.
Ca istoric, N. Iorga spune atat de frumos si adevarat: "Nu Braila este Fiica Principatului Tarii Romanesti, ci ea este Maica acestui Principat!" De ce? pentru ca existenta Brailei precede intemeierea Tarii Romanesti.Drumul ce lega Brasovul de Braila a fost crucial in procesul de devenire a statului medieval muntean.
Profesorul Constantin Pricop in conferinta "Pe drumul Brailei" de la Muzeul Brailei, din 20.01.2011, cand s-au sarbatorit 643 de ani de existenta a Brailei (1368) a intrebat: "Ce este drumul? Drumul este ca viata, iar orasul este Omul. Destinul Brailei este ca apele Dunarii, cu unduiri