Ultima zi a săptămânii trecute a adus scăderi ale cotaţiilor derivatelor pe Dow Jones şi petrol, respectiv creşteri pentru cele pe aur respectiv euro faţă de dolar. Pe acest fond, speculatorii au fost ceva mai activi iar lichiditatea a fost de aproape 1300 de contracte, cu o valoare ce a depăşit 18 milioane de lei. Jucătorii au fost fideli produselor consacrate şi au ignorat segmentul derivatelor pe acţiuni americane. La finalul programului, nici un simbol din cadrul acestuia nu figura în statistica zilei. De altfel, prima săptămână de tranzacţionare pentru noile produse a fost mai degrabă un eşec, numărul total al contractelor fiind de numai 32. Dintre acestea 29 s-au consemnat pe derivatul ce urmăreşte acţiunile Facebook, 2 pe derivatul pe titlurile Apple şi unul pe Visa. Derivatele pe acţiunile McDonald's şi Google nu au făcut obiectul niciunei tranzacţii. Prin urmare, piaţa a fost susţinută tot de produsele "vechi", totalul contractelor atrase de acestea în cele cinci şedinţe ale perioadei 23-27 septembrie fiind de 6100.
Vineri, speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones au fost cele care au generat cea mai mare parte din lichiditatea pieţei, prin 936 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Cotaţia indicelui s-a depreciat cu 74 de puncte şi a închis la 15.186 puncte. Pe piaţa acţiunilor din SUA indicii s-au devalorizat de asemenea după ce a crescut îngrijorarea că impasul discuţiilor privind bugetul va afecta creşterea economică.
Perechea euro/dolar a atras vineri 124 de contracte pe scadenţa decembrie, speculatorii mizând pe creşterea monedei unice cu 0,31% faţă de dolar, până la 1,3530 USD. Un nivel bun s-a menţinut pe derivatele care urmăresc preţul petrolului, remarcându-se 117 contracte DEOIL_LSC pe scadenţa noiembrie. Preţul unui baril a fost estimat la 102,9 USD, în scădere cu doar 0,06%. Tot pe segmentul derivate pe mărfuri a fost spe