27 de persoane, bărbaţi şi femei, cu diverse profesii şi religii, se întâlnesc săptămânal la Ploieşti pentru a lucra goblenuri. Cercul a fost deschis în urmă cu 20 de ani, iar pentru a marca cele două decenii de artă şi frumos, câteva sute de lucrări au fost expuse, începând de duminică, la Palatul Culturii
În 1993 se deschidea la Ploieşti una dintre primele expoziţii de goblen din ţară, iar în acelaşi an, mai mulţi pasionaţi din oraş au pus şi bazele unui cerc de goblen care funcţionează de atunci, neîntrerupt, în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova. În cei 20 de ani de activitate, cercul a adunat şi 40 de persoane, de la elevi de grădiniţă până la vârstnici, toţi pasionaţi de lucrul migălos la tablourile „pictate“ cu acul.
Acum, cercul are 27 de persoane, dintre care doi sunt bărbaţi, iar majoritatea sunt pensionari. În trecut însă, au profesat ca ingineri, medici, profesori sau tehnicieni, iar religiile lor sunt dintre cele mai diverse. Sunt uniţi, însă, de pasiunea pentru goblen – mulţi lucrează chiar din copilărie -, iar dincolo de întâlnirile săptămânale în care lucrează şi discută despre tehnici, cercul este şi o adevărată terapie de grup.
Socializează foarte des, se întâlnesc la aniversări şi picnicuri sau străbat ţara cu expoziţiile sofisticate. Lucrările lor au ajuns şi în străinătate, la o expoziţie organizată de Consiliul Judeţean Prahova.
„Aşa cum alţii uită de griji şi de nenorociri cu tot felul de hobby-uri, pescuitul de exemplu, noi suntem pasionaţi de goblen. Socializăm şi ne trecem mai frumos bătrâneţea, făcând şi lucruri frumoase“, spun membrii cercului de goblen despre pasiunea lor.
De altfel, lucrările lor au ajuns la stadiul de artă, fiind aproape imposibil să faci diferenţa între o pictură autentică sau o fotografie şi goblenurile acestora. Iar pentru a marca nivel foarte ridicat al lucrărilor, dar şi cei