O noua teorie despre istoria lunii sugereaza ca satelitul nostru artificial ar proveni de la planeta Venus, dupa ce gravitatia Pamantului ar fi atras acest corp.
Teoria este in contradictie cu credinta ca Luna s-ar fi format in urma cu 4.5 miliarde de ani, in urma unei coliziuni dintre un meteorit de mari dimensiuni cu Pamantul in curs de formare.
Totusi, teoria capturarii lunii venusiene de catre Terra, propusa de Dave Stevenson, profesor la Caltech University, are elemente interesante si aduce o viziune noua in domeniu, informeaza Times of India.
Cercetatorul sustine ca intelegerea multor lucruri despre planetele din sistemul nostru solar depinde de cercetarea planetei Venus.
Daca aceasta planeta a avut un satelit natural, ea trebuie sa se fi format mult mai devreme, curand dupa formarea Sistemului Solar, apoi sa fi fost pierdut fie in urma unei coliziuni, fie dislocarii ei de pe orbita, din cauza trecerii unui obiect spatial prin sistemul Venus-Satelit.
Teoria captarii se confrunta cu o provocare atunci cand incercam sa explicam o compozitie similara dintre Luna si Pamant, a spus Stevenson. Analiza rocilor lunare aduse de misiunile de aselenizare ale NASA prin programul Apollo, au aratat ca Luna are totusi o compozitie izotopica similara cu cea a Pamantului.
Daca Luna si Pamantul au izotopi similari, "teoria captarii" este mai greu de inteles, a declarat Alex Halliday, cercetator de la Universitatea din Oxford.
Cu toate acestea, unele aspecte ale ideii ca Luna ar fi putut proveni de la Venus sunt foarte interesante, a adaugat el.
"Motivul este ca Pamantul si Venus sunt aproapiate. Ele au o masa similara, iar oamenii cred ca s-au format, probabil, intr-un mod similar", a spus el.
Luna isi pastreaza in continuare misterul. Pana in prezent, nu exista nicio teorie car