După episodul „parşivel“ şi după schimbul de replici tăioase de la mijlocul lunii septembrie, social-democraţii au încercat acreditarea ideii că problemele au fost discutate şi rezolvate, că USL merge mai departe cu Antonescu pe post de prezidenţiabil. Evoluţiile din ultimele zile confirmă însă ceea ce se vorbea neoficial încă de atunci, şi anume că liberalii vor face şi mai abitir opoziţie din interiorul USL. Ce câştigă din această strategie? Imagine în primul rând, arătând electoratului că se dezic de proiecte cu probleme, gen Roşia Montană sau exploatarea gazelor de şist. Apoi, pe termen ceva mai lung, dacă îi fac pe pesedişti să rupă USL, liberalii câştigă iar din postura de „victime“.
În acest context trebuie privită avalanşa de proiecte pe care liberalii le depun fără a se consulta cu social-democraţii şi fără a avea susţinerea Guvernului.
Avertismentul lui Dragnea
Cel mai mare scandal l-a provocat, în ultimele zile, proiectul semnat de 63 de senatori şi deputaţi PNL prin care se propune revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar şi alegerea şefilor de consilii judeţene indirect, nu prin votul alegătorilor, ci prin votul consilierilor judeţeni. Proiectul l-a făcut pe vicepremierul Liviu Dragnea să spună că USL nu poate merge mai departe aşa. „Aceste lucruri trebuie tranşate foarte rapid. Suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL şi să urmărim obiectivele stabilite politic în programul USL pe care l-am prezentat în 2011 (...), bine, dacă nu putem, trebuie să hotărâm, să nu păcălim populaţia“, a declarat nervos Dragnea. Imediat, în spatele acestuia s-au aliniat primari şi şefi de consilii judeţene ai PSD, care au apreciat propunerea drept „proastă“ (şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan) sau „o tâmpenie“ (primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu) şi au tras concluzia fie că „parlamentarii PNL nu sunt interesaţi