O mare parte din şcolile de afaceri de pe plan local au început în această perioadă înscrierile la programele de MBA şi EMBA, programe pentru care oferă burse în valoare chiar şi de câteva mii de euro, în încercarea de a atrage mai mulţi studenţi. Anual, între 200 şi 300 de manageri locali se înscriu la cursurile unui program de MBA oferit pe piaţa locală.
Puţini însă dintre managerii români care vor să urce pe scara ierarhică a organizaţiei, să schimbe locul actual de muncă sau care vor un salariu mai mare au posibilitatea de a-şi plăti un program de MBA sau EMBA din veniturile proprii.
Pentru managerii pentru care finanţarea din partea companiei sau creditele nu reprezintă o variantă viabilă, bursele sunt singurele surse care le pot asigura acestora admiterea într-un program de educaţie managerială.
Sumele suportate de organizatorii programelor variază între 800 şi 15.000 de euro, în funcţie de costul total al acestora, iar bursele se acordă numai anumitor categorii de candidaţi.
Spre exemplu, la înscrierea la cel mai scump program de educaţie pentru manageri din România (EMBA-ul oferit de WU Executive Academy, care are un cost de 35.000 de euro pentru 14 luni de studiu), studenţii pot beneficia de o bursă de până la 15.000 de euro, însă numai pe baza unui concurs şi dacă aceştia au o experienţă managerială minimă de cinci ani, dacă au absolvit liceul şi dacă au un nivel ridicat de competenţe de limba engleză.
Pe de altă parte, Maastricht School of Management, în parteneriat cu Pilkington Raţiu Business School (actorii celei mai noi fuziuni de pe piaţa programelor de educaţie pentru manageri) care oferă pe plan local un EMBA cu un cost de 18.900 de euro pentru doi ani de studiu, acordă şase tipuri de burse, a căror valoare variază între 1.000 şi 15.000 de euro, în funcţie de diferite criterii de selecţie.
Şcoala oferă un nu