Oricâtă îngrijorare ar stârni la prima vedere posibilitatea închiderii guvernului american din cauza lipsei de bani, de care Statele Unite sunt la doar un pas, efectele unui astfel de eveniment s-ar limita doar la economia locală. Rezultatul ar fi trimiterea în concediu fără plată a mai mult de un milion de persoane reprezentând jumătate din angajaţii de la stat şi blocarea unor servicii neesenţiale precum administrarea parcurilor naţionale şi reînnoirea paşapoartelor şi permiselor auto.
Ultimele închideri, din 1995 şi 1996, au costat peste un miliard de dolari. Cea care ar putea veni odată cu începutul lunii noiembrie ar costa de două ori mai mult, spun analiştii. Pe burse, impactul ar fi minimal, după cum o demonstrează istoria.
Dar faptul că politicienii sunt dispuşi să aducă guvernul în această situaţie arată că nu poate fi exclus un scenariu cu un impact mult mai puternic, cel al intrării în default a celei mai mari economii mondiale la mijlocul lunii octombrie, scrie The Telegraph.
Aici se va ajunge dacă politicienii nu se înţeleg să ridice pragul datoriei ţării. În acest caz, guvernul nu-şi va putea îndeplini 40% din obligaţii.
Întreaga credibilitate a economiei ar fi în joc. Doar perspectiva incapacităţii de plată din 2011 a creat costuri de 19 miliarde de dolari pentru economia americană în următorii zece ani cauzate de scumpirea finanţării de pe pieţe.
SUA s-au apropiat ieri la doar câteva ore de prima închidere a guvernului după 1996, după ce republicanii din Camera Reprezentanţilor au votat amânarea cu un an a unei reforme-fanion a preşedintelui democrat Barack Obama, „Obamacare“, ca parte a unui proiect prin care s-ar fi asigurat finanţare pe termen scurt pentru guvern, notează agenţia Thomson Reuters.
Democraţii au refuzat să modifice proiectul ca o condiţie pentru finanţarea departamentelor federale. Reforma