Solul planetei Marte conţine aproximativ 2% apă, iar această descoperire deschide noi perspective pentru o viitoare misiune de explorare a "planetei roşii" cu echipaj uman la bord
În trecutul pe planeta Marte exista apă din abundenţă, conform dovezilor identificate de roverul robotizat Curiosity care explorează autonom Planeta Roşie de la asolizarea sa în Craterul Gale în august 2012.
"Unul dintre rezultatele cele mai spectaculoase ale studiului realizat pe primul eşantion analizat de Curiosity se referă la procentajul ridicat de apă din solul marţian, care este de aproximativ 2%", a declarat Laurie Leshin, cercetătoare la Rensselaer Polytechnic Institute, din statul american New York, coautoare a acestui studiu publicat joi în revista americană Science.
Eşantionul - care a fost încălzit până la temperatura de 835 de grade Celsius - a degajat procente semnificative de dioxid de carbon (CO2), de oxigen şi de compuşi de sulf, însă apa a fost elementul gazos cel mai abundent, a subliniat cercetătoarea americană. Viitorii astronauţi ar putea extrage aproximativ un litru de apă dintr-o cantitate de 0,03 metri cubi din acel nisip marţian, iar "asta înseamnă destul de mult", spune Laurie Leshin.
Dovezile cu privire la existenţa apei în trecutul planetei Marte au fost prezentate la Londra, în cadrul European Planetary Science Congress, eveniment desfasurat in perioada 8-13 septembrie. Dovezile sunt adunate de Curiosity in perioada august 2012-iulie 2013, inainte de a incepe escaladarea Muntelui Sharp.
"Acum ştim că la suprafaţa planetei Marte se află un mediu locuibil unde apa era suficient de bună pentru a putea fi baută", a precizat Melissa Rice de la California Institute of Technology din Pasadena, dupa ce a prezentat o serie de imagini obţinute de Curiosity cu ajutorul instrumentului sau Mastcam.
Ea a mai vorbit şi despre rocile s