Aproape 30 de evrei plecaţi în Israel în urmă cu 40-50 de ani au vizitat Focşaniul la sfârşitul săptămânii trecute. Majoritatea s-au născut şi au crescut în Focşani şi au emigrat cu familiile în Israel. Unii au venit împreună cu nepoţii pentru a le arăta oraşul în care s-au născut şi au copilărit. Grupul de turişti s-a întâlnit cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Cel Mare şi au vizitat Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia“.
Zeci de evrei plecaţi în Israel la în urmă cu 40-50 de ani s-au întors în Focşani la sfârşitul săptămânii pentru a revedea locurile unde s-au născut şi copilărit. Sunt câţiva din miile de evrei care au emigrat din România în perioada comunistă cu speranţa într-o viaţă mai bună. Unii aveau doar câţiva ani când au emigrat împreună cu familiile. Acum, după 50 de ani, Focşaniul a fost aproape de nerecunoscut pentru ei, doar Teatrul, Ateneul, Grădina Publică sau clădirea fostei Prefecturi au mai rămas în picioare după demolările comuniştilor.
Unii au venit împreună cu nepoţii pentru a le arăta oraşul în care s-au născut şi au copilărit. Sâmbătă, grupul de turişti s-a întâlnit cu autorităţile locale şi au vizitat Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia“. Grupul de turişti a fost condus de Itzhak Pincu şi Iulian Litman, absolvent al Colegiului Unirea unde a fost coleg de clasă cu avocatul Didi Băjenaru.
O primă întâlnire au avut la Consiliul Judeţean, unde s-au întâlnit cu vicepreşedintele Ionel Cel Mare, care le-a transmis salutul preşedintelui Marian Oprişan. „Suntem onoraţi să vă avem ca oaspeţi“, a spus vicepreşedintele Ionel Cel Mare. Acesta a depănat amintiri despre Focşaniul de acum 40-50 de ani când comunitatea de evrei era mult mai numeroasă. „Cei mai buni comercianţi erau evrei“, şi-a amintit Ionel Cel Mare, care le-a vorbit şi despre posibilităţile de a investi în Vra