Seismologi şi geologi de la Institutul de Fizică a Pământului au ajuns weekendul trecut, în satul gălăţean Izvoarele, unde de o săptămână oamenii se plâng că se aude ceva “fierbând” sub pământ, apoi simt zgâlţâituri puternice care le mişcă mobila şi le crapă pereţii.
“Într-o singură noapte au fost cinci bubuieli puternice însoţite de un fel de cutremure, doar că zgâlţâiturile aruncau în sus mobila şi se auzea un zgomot ciudat din pământ”, ne-a povestit speriată Anca Necula, care aşteaptă şi ea acum, ca şi restul localnicilor, o lămurire de la specialiştii sosiţi la faţa locului. “Să ne spună ce este. Dacă trebuie, plecăm… Acum nu facem decât să aşteptăm să ne înghită pământul”, a mai spus femeia.
Specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului au instalat trei staţii mobile de supraveghere audio şi de mişcare, legate la satelit. Sistemele au fost amplasate în Izvoarele, dar şi în alte două comune, în speranţa că vor găsi cauza acestor fenomene. “Din ce descriu localnicii, care fac bine diferenţa între cutremur şi ce li se întâmplă lor, nu este un seism. Ne gândim poate că există caverne în pământ care s-au umplut cu gaze şi acestea, când ies la suprafaţă, provoacă fenomenul. Luăm în calcul şi alunecările de teren, dar trebuie să vedem şi care este situaţia la exploatarea petrolieră din apropiere”, a declarat Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizică a Pământului.