Fondul Proprietatea va lansa o ofertă publică de cumpărare pentru 600 mil. acţiuni proprii, reprezentând cca 4,45% din capital, spre a reduce discountul de peste 30% dintre preţul de piaţă al acţiunilor şi valoarea activului net pe acţiune.
Ca rezultat, preţul acţiunilor a urcat cu aproape 5% în două zile, depăşind pentru prima dată de la listare nivelul de 0,76 lei (preţul de închidere de vineri a fost de 0,7625 lei).
Decizia de a lansa oferta, menită să împingă în sus preţul acţiunilor, vine înainte de AGA din 22 noiembrie, unde se va hotărî dacă va fi sau nu prelungit mandatul de administrator al Franklin Templeton, care expiră în septembrie 2014.
Fondul speculativ american Elliott, care deţine cca 18% din Fondul Proprietatea, a fost menţionat în presă drept un adept al schimbării administratorului, din cauză că acesta nu a reuşit să vândă până acum participaţiile FP la companiile listate sau în curs de listare (Petrom, Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica), cu excepţia unei cote de 1,1% din acţiunile Petrom. Intenţia Elliott viza o vânzare agresivă a acestor participaţii, urmând ca banii să fie distribuiţi acţionarilor.
Fondul speculativ, controlat de miliardarul Paul Singer şi care administrează fonduri de 20 mld. dolari, este cunoscut în lumea finanţelor în special pentru strategiile agresive de investiţii în obligaţiuni emise de state sau corporaţii intrate în incapacitate de plată, urmate de acţiuni în justiţie menite să-i obţină despăgubiri. Elliot a dat în judecată cu succes state ca Peru, Congo, Vietnam, dar şi Argentina după intrarea acestei ţări în incapacitate de plată în 2001.
Potrivit Financial Times, Elliott ar fi interesat acum să acţioneze în judecată statul irlandez, pe motiv că a subevaluat cu peste 9 mld. dolari activele IBRC (Irish Bank Resolution Corporation), umbrela sub care a fost aduna