Emisiunea Secvenţial de duminică seară a avut trei academicieni prezenţi în studio, pentru a discuta despre reperele României, coordonatele ei, ce era România şi ce a devenit România, ce a pierdut în timp dar şi ce a câştigat.
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a explicat că, odată cu globalizarea, se poate vorbi şi despre anumite interese meschine ale marilor puteri pentru a şterge orgoliile naţionale ale unor state, precum România.
"Din punctul de vedere cultural şi chiar mai profund, cred că este un mare, mare obstacol pe care ni-l pun în faţă multinaţionalele, care sunt în spatele globalizării", a explicat academicianul.
Academicianul Nicolae Breban a arătat, la rândul său, a găsit mai multe probleme şi hibe în prezentul României şi în acţiunile recente ale României dar şi-a exprimat dorinţa că sentimentul naţional nu a murit şi, din contră, va renaşte cât de curând.
"După Revoluţie am făcut mari, mari gafe. În educaţie, în manuale, generaţii întregi care ignoră tradiţia, cultura României. Foarte mulţi tineri sunt îmbibaţi cu inutilitatea statului român. Noi suntem aici alături de nemţi şi italieni, pentru că noi ne-am constitui târziu. Educaţia încă precară şi uneori contradictorii, de aici vine slăbiciunea. Dar eu nu cred că am renunţat sau vom renunţa vreodată la ideea de unirea cu Basarabia, un loc care poate a suferit mai mult decât România, sub Stalin şi sentimentul naţional, care sper eu să renască, eu cred că sentimentul naţional va renaşte şi unul dintre focare ar putea fi Basarabia."
Citeşte mai multe despre: academicieni romani Secvential nicolae breban Constantin Balaceanu Stolnici Romania multinationale
Emisiunea Secvenţial de duminică seară a avut trei academicieni prezenţi în studio, pentru a discuta despre reperele României, coordon