Dacă până acum îşi făceau vile „de ochii lumii”, acum încep să se gândească şi la costurile de întreţinere
Venirea crizei nu a schimbat doar modalitatea în care se face managementul firmelor, ci şi modul în care oamenii îşi stabilesc priorităţile. Dacă până în 2008 atunci când se construia o locuinţă măreţia ei era adesea pusă mai presus de utilitate, acum clujenii au început să considere prioritară dimensiunea costurilor generate de acea locuinţă.
Astfel că, fie că vorbim de suprafaţă, fie că vorbim de utilităţi, economia pare să ghideze alegerile.
„Oamenii caută acum case utile, normale, înainte căutau grandomanie. Sunt preferate construcţiile cu 2,3 dormitoare, nu vile cât mai impunătoare”, ne-a explicat Gabriel Petrişor, proprietarul unei firme de construcţii clujene, la târgul de imobiliare desfăşurat la sfârşit de săptămână într-unul dintre mall-urile clujene.
„Noii beneficiari sunt tineri, mai bine informaţi, care se gândesc în primul rând la costurile de utilizare a unei construcţii. Oamenii caută case practice, eficiente energetic. Ca dovadă că şi afacerile noastre cunt în creştere ─ faţă de 2012, în acest an am avut afaceri mai mari cu 15%. Anul trecut a fost, de asemenea, pe trend ascendent, doar în urma târgului Acasă de la A la Z am echipat trei case cu pompe de căldură şi încălzire în pardoseală”, a declarat Ovidiu Ţifui, reprezentant Eco Instal, furnizor de tehnologii bazate pe energii neconvenţionale. Construcţiile se dezmorţesc
Redresarea economică a început să fie simţită şi de firmele care activează în domeniul imobiliar. Dacă unii spun că ar fi chiar mai bine decât la sfârşit de 2008, alţi reprezentanţi de pe piaţă susţin că ar mai fi totuşi cale lungă până la rezultatele de atunci.
„Construcţiile au explodat. Nouă ne merge chiar mai bine decât în 2008. Daor faţă de anul trecut vânzările s-au majorat cu 50%”, declară