Vremea frumoasă i-a scos din casă pe bistriţenii care vor ca iarna să nu-i prindă cu cămara goală. Toamna Bistriţeană a adunat anul acesta mai mulţi bistriţeni ca niciodată, numărul agricultorilor fiind şi el destul de mare. Au putut fi găsite legume, fructe, dar şi compoturi, dulceţuri sau murături.
Agitaţie mare astăzi la ora prânzului în complexul Heidenfeld, din localitatea componentă Viişoara, care a găzduit şi în acest an Toamna Bistriţeană, eveniment care a ajuns deja la a XII-a ediţie. Sărbătoarea recoltei i-a atras ca un magnet pe bistriţeni, care au profitat de vremea frumoasă să studieze oferta agricultorilor şi eventual să-şi aprovizioneze cămara pentru iarnă.
Întreg perimetrul din Heidenfeld a fost plin astăzi cu legume de sezon, dar şi cu fructe care mai de care mai îmbietoare. Acestea au fost completate cu succes de compoturi, dulceţuri, miere, siropuri sau murături, pregătite după reţete vechi de sute de ani.
Dacă doamnele s-au orientat spre legume şi fructe, care cel mai probabil se vor transforma în compoturi sau murături, domnii au preferat strugurii în stare lichidă. Producătorii de vin şi cei de ţuică au reuşit să satisfacă poftele celor mai pretenţioşi dintre bistriţeni.
Nu au lipsit nici fructele importate sau deja celebrele oale din lut sau ceaune, care au fost însă separate de „producţia locală”. Lângă acestea au stat terasele amenajate pentru cei care au dorit să guste mici sau alte preparate la grătar.
Au putut fi studiate şi ultimele oferte în materie de utilaje agricole, dar au putut fi achiziţionaţi şi iepuri, găini sau porumbei, care au făcut deliciul celor mici, care nu se mai dezlipeau de cuştile unde se odihneau la soare iepuraşii.
Dacă ieri cei prezenţi au fost încântaţi cu un concert de muzică populară susţinut de şase artişti din judeţ, astăzi muzica de