Cerasela Badr El-Din este stabilită de câţiva ani Emiratele Arabe Unite şi, din pasiune pentru gătit, şi-a deschis blogul saffronanddates.blogspot.ae. Astăzi, vă prezintă reţeta unui desert considerat "comoara Egiptului".
Legenda spune că Umm Ali sau Om Ali (mama lui Ali) a fost prima soţie a sultanului Ezz El Din Aybek. În Egipt, femeile nu aveau voie să conducă, dar li se permitea să aibă grijă de fiii lor, cei care vor deveni regi atunci când vor împlini vârsta. Când sultanul a fost ucis de cea de-a doua soţie, între cele două s-a iscat o dispută din cauză că fiul lui Om Ali urma să fie succesorul tronului. Ca să se răzbune, Om Ali a pus la cale un complot împreună cu servitoarele celei de a doua soţii. Aşa că, în timp ce aceasta făcea baie, a fost bătută până la moarte de propriile ei roabe. Pentru a celebra moartea rivalei, Om Ali a făcut acest desert din pâine egipteană (este diferită de lipia libaneză) amestecată cu lapte, zahăr şi fructe uscate, pe care l-a oferit tuturor.
Cu ce se înlocuieşte pâinea egipteană
Aşa cum v-am spus, reteţa originală este cu pâine egipteană, dar mie îmi place foarte mult cu foaie de cremşnit sau aluat de foitaj. Îl puteţi face şi cu foi de plăcintă, pe care le coaceţi în prealabil, croasanţi vechi sau cu fulgi de porumb. Îl puteţi face şi cu pâine normală, dar sfatul meu este să o daţi la cuptor până se usucă, este mai delicioasă aşa. Reţeta este foarte simplă. Vă trebuie aluat de foitaj sau ce vreţi voi să folosiţi, fructe uscate, nuci, alune, migdale, fistic, orice aveţi, nu contează, lapte, zahăr, vanilie, scorţişoară, cuişoare şi smântână opţional.
Simplu de preparat
Puneţi laptele pe foc şi adăugaţi zahărul şi praful de sare. Lăsaţi-l să dea în clocot. Între timp rupeţi foaia de cremşnit în bucăţele şi puneţi-o în vasul în care veţi face budinca. Când amestecul