Vanele de scurgere ale digului nu pot capta apa în urma ploilor torenţiale, pentru că sunt prea înguste.
După ce au scăpat de furia Siretului prin construcţia digului de apărare, locuitorii din satul Buruieneşti, comuna Doljeşti, au o altă temere legată de apă. Apa provenită din ploi torenţiale intră în curţile oamenilor pentru că digul de protecţie are, spun aceştia, vane de evacuare prea înguste. Cea mai recentă repriză de ploi torenţiale s-a produs la mijlocul lunii septembrie, când gurile de evacuare ale digului aflat la câţiva metri de casele din Buruieneşti nu au mai făcut faţă, apele ajungând până în centrul localităţii.
Fostul primar al comunei Doljeşti, regretatul Gheorghe Cojocaru, şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea vizavi de capacitatea sistemului de evacuare a apelor, dar specialiştii au fost cei care au avut ultimul cuvânt. Și actualul primar, Iosif Șoican, împărtăşeşte aceeaşi opinie. “Cred că aceste guri de evacuare a apei nu sunt suficient de mari. Noi avem grijă ca acestea să fie deschise când plouă, pentru ca viiturile să nu ne ia prin surprindere, dar sunt probleme când cad cantităţi mari de precipitaţii. Ultima ploaie torenţială a format şuvoaie de apă care au ajuns până în centrul localităţii şi au intrat într-un magazin şi în câteva case. Am transmis această situaţie Prefecturii Neamţ, am informat şi Administraţia Bazinală de Apă «Siret» Bacău şi sperăm să găsim o rezolvare, pentru ca locuitorii din Buruieneşti să nu aibă probleme”, a precizat Iosif Șoican, primarul comunei Doljeşti.
Prima măsură luată pentru a proteja casele oamenilor vine tot de pe plan local. “După ce se va finaliza strângerea recoltei, vom decolmata pârâul Rediu, pentru ca ploile de toamnă să nu creeze probleme în zonă”, a spus primarul comunei Doljeşti.
Digul de apărare de la Doljeşti se întinde pe o distanţă de 7,8 kilometri, în locali