Sunt sigur ca marea majoritate dintre dumneavoastra stiau ca atunci cand spunem Dovleacul, Bostanul sau Cucurbăta ne referim la aceiasi lucru, respectiv la Cucurbita maxima care este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.
Este originară din America de sud, unde crește de formă sălbatică în Conul Sud. A fost introdusă într-o epocă timpurie în Europa (sfârșitul sec. XVI), ușurința hibridizării sale l-a facut să fie confundat cu dovlecii peregrinilor (Lagenaria siceraria). Azi se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea.
Dovleacul este un aliment foarte gustos şi, în egală măsură, un medicament, graţie compoziţiei chimice. Pulpa conţine betacaroten, vitamine (E şi C), săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în protide, lecitină, rezine şi enzime.
S-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţii hidrice.
Pentru combaterea constipaţiei este foarte eficientă „ciulamaua” de dovleac.
Pentru placinta sau supa, fie ca preferi sa il coci si sa il consumi ca atare, iata ce beneficii poate avea acesta asupra sanatatii tale
Dovleacul contine antioxidanti ce iti intaresc imunitatea, iti protejeaza ochii si te pot chiar feri de cancer. Unii din acesti antioxidanti – alfa-carotenul si beta-carotenul – sunt cei ce-i confera dovleacului culoarea portocalie. Betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g de seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă.
Dovleacul contine vitaminele A, C si E, precum si magneziu, potasiu si fier. O ceasca de dovelac con