Directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat că, la un moment dat, producătorul de aluminiu a luat în calcul să investească în energie regenerabilă.
Ideea a fost abandonată în urma unor studii din care a rezultat că efortul financiar ar fi prea mare. Mai mult, Dobra a declarat că suma necesară pentru o investiţie în domeniul energiei regenerabile care să deservească Alro ar fi atât de mare încât ar putea fi construite patru fabrici de aluminiu.
„Am făcut foarte multe studii pentru o investiţie în energie regenerabilă, însă efortul ar fi destul de mare. Energia regenerabilă nu este nici predictibilă. Fiecare trebuie să se concentreze pe ceea ce ştie să facă. Energia regenerabilă solară are un randament de 15%, energia eoliană aproximativ 25-30%, pe zonele cu vânt, iar investiţia se ridică la peste două miliarde. Cu aceşti bani faci patru fabrici”, a declarat Gheorghe Dobra.
Şeful Alro a mai declarat că certificatele verzi nu s-au scos, ordonanţa a fost emisă de guvern nefiind aprobată.
„Încă se aşteaptă ceva de la Uniunea Europeană, care nu trebuie. Eu cu domnul Năstase, CFO-ul grupului, am avut o întâlnire la Bruxelles prin intermediul Asociaţiei Europene a Aluminiului şi acolo ni s-a comunicat că nu este ajutor de stat şi nu trebuie nicio notificare din partea Uniunii. Această taxă este plătită şi acasă şi banii se transferă producătorilor de energie regenerabilă. Statul nu pune niciun ban”, a spus Dobra.
În prezent, măsura care este în vigoare se referă la amânarea la tranzacţionare a plăţii pentru jumătate din certificate.
„Noi plătim 66 de milioane de dolari cu taxa de cogenerare. Tot rămân 33 de milioane. Taxa a fost amânată, dar nu se specifică ce vom face din 2017. Aici nu este problema de amânare a jumătate, dar România este una dintre cele mai generoase ţări referito