Panicat de ideea pierderii în curând a imunităţii parlamentare, Silvio Berlusconi a deschis o nouă perioadă de incertitudine pentru Italia, îndemnându-i pe miniştrii partidului său să demisioneze. Astfel comentează, duminică, AFP situaţia creată pe scena politică italiană de demisia a cinci miniştri PdL (partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi) în semn de protest faţă de un "ultimatum" din partea premierului Enrico Letta. Şeful Executivului ceruse anterior un vot de încredere în vederea clarificării susţinerii din partea aliatului său, notează Mediafax.
"Gest nebun", "nedemn", "condamnatul scufundă Italia", "spre prăpastie", presa italiană era unanimă duminică în condamnarea deciziei lui Il Cavaliere, în contextul în care a treia economie din zona euro întârzie să iasă din criză.
"Politica italiană este golită de orice sens şi este privată de orice orizont", deplânge respectatul constituţionalist Stefano Rodotà.
Chiar şi Enrico Letta - care conduce un Guvern de coaliţie dificilă între stânga, din care provine, şi formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi - şi-a pierdut calmul obişnuit, evocând "un gest nebun şi iresponsabil, menit în întregime să proteje interesele personale" ale miliardarului care se confruntă cu probleme cu justiţia.
Criza s-a instalat după condamnarea definitivă a lui Berlusconi, pe 1 august, la patru ani de închisoare (reduşi la unul în urma unei amnistii) pentru fraudă fiscală. Din cauza vârstei - împlineşte 77 de ani duminică -, magnatul media nu va merge după gratii, ci urmează să aleagă în zilele următoare între un arest la domiciliu şi prestarea de mucă în folosul comunităţii.
Altă perspectivă pentru Il Cavaliere este aceea că Senatul urmează să se pronunţe în curând cu privire la destituirea sa, care îl va priva de imunitatea parlamentară, în contextul în care îl aşteaptă şi alte hotăr