Toţi cei care doresc să facă sport, să participe într-o competiţie oficială, au nevoie de un document numit “CARNET DE LEGITIMARE”, un fel de “buletin” al sportivului respectiv.
Aceste documente se emit, la cerere, de către forul care organizează competiţia respectivă. Pentru a fi apt de joc, orice sportiv trebuie să îndeplinească mai multe condiţii impuse de regulamentul competiţiei respective.
Printre acestea, două sunt esenţiale, obligatorii, fără de care sportivul respectiv nu poate lua parte la competiţie.
Revenind la fotbal, un jucător, ca să aibă “drept de joc”, trebuie să prezinte arbitrului legitimaţia sau carnetul de legitimare, licenţa etc.
Printre alte obligaţii, care constituie elemente ale “dreptului de joc” pe care arbitrul este obligat să le verifice înaintea jocului, se numără şi cele două vize anuale sau semestriale, respectiv viza anuală a forului care organizează competiţia şi unde jucătorul are drept de joc (A.J.F., F.R.F., L.P.F.) şi viza medicală valabilă pentru data meciului.
Aceste vize (ştampile) se aplică pe legitimaţie pe pagina respectivă (viză anuală, viză medicală). După mai mulţi ani de activitate, spaţiul respectiv pentru aplicarea celor două vize se completează şi nu mai permite aplicarea altor vize (ştampile). în acest caz, conform regulamentului, aceste legitimaţii, în baza unei cereri, se preschimbă de către A.J.F.,
F.R.F., L.P.F. etc.
La A.J.F. DÂMBO-VIŢA, multe legitimaţii se găsesc în această situaţie, adică nu mai au spaţiu pentru aplicarea vizei medicale.
Viza anuală se aplică o dată, iar cea medicală, din 6 în 6 luni.
Pentru că au fost şi sunt probleme financiare, echipele nu preschimbă acele legitimaţii, deşi costă doar 25 lei, preferând să ataşeze hârtii, să lipească alte hârtiuţe la spatele legitimaţiei sau să le prindă cu capse, unde, apoi, se aplică viza medicală, fă