Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie, la inițiativa World Heart Organization.
Începând cu anul 2000, în fiecare an, în ultima duminică a lunii septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și a UNESCO.
Organizațiile de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale și de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărțirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, mese rotunde, conferințe, toate acestea pentru a informa populația cum să prevină bolile cardiovasculare, boli care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. Acțiunile organizate cu acest prilej își propun să pună în evidență factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și factorii care pot proteja populația de boală.
În locurile publice sunt amplasate corturi în care cei care doresc își pot măsura tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.
În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai—Ziua Națională a Inimii—, pentru că bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces: 35%, urmate de cancer 19,2%.
În ultimii 50 de ani bolile cardiovasculare (BCV) au fost considerate ucigașul numărul unu, fiind responsabil pentru aproape jumătate din decesele din Europa. Azi BCV sunt cele mai răspândite afecțiuni și mortalitatea produsă de ele este dublă față de cancer. În țările vest-europene se observă o scădere remarcabilă a deceselor provocate de BCV la persoanele sub 75 de ani, dar la fostele țări comuniste tendința este de creștere atât la bărbați cât și la femei.
Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie, la inițiativa World Heart Organization.
Începând