Combinatul de Oţeluri Speciale (COS), cel mai mare angajator din Târgovişte, care se zbate să supravieţuiască fiind de la începutul anului în insolvenţă, este afectat puternic de exportul de fier vechi cu precădere în Turcia, care ţine preţul principalei materii prime, cu o pondere de circa 80% din costurile de producţie, la un nivel ridicat şi reduce competitivitatea combinatului la export. „Atât timp cât noi exportăm fier vechi este un avantaj pentru turci să aducă la noi oţel-beton pentru că reuşesc să facă aşa-numitul transport plin pe plin. Să vedem dacă Germania sau Franţa exportă fier vechi. Vă daţi seama că şi ei colectează fier vechi. Este vorba de ce politici de taxe aplici“, spune Aurel Diamandi, directorul de producţie al COS Târgovişte. În prima jumătate a anului afacerile COS Târgovişte s-au redus de trei ori, de la 481 mil. lei la 136,2 mil. lei (31 mil. euro), iar producţia locală de oţel-beton s-a prăbuşit în acelaşi interval cu 76%, la 44.000 de tone. De cealaltă parte importurile de oţel-beton au urcat între 2010 şi 2012 cu 17%, la 324.000 de tone.
„Un combinat nu poţi să-l închizi şi să-l deschizi aşa ca uşa unui magazin. Trebuie să găseşti soluţii ca să funcţioneze tot timpul chiar şi atunci când nu ai comenzi destule pentru că are cheltuieli mari şi când stă. Dacă oprim cuptorul de la oţelărie, refractarele dacă le-ai încălzit şi le-ai oprit, iar le-ai încălzit nu mai durează şi trebuie schimbate. Pentru că nu aveam încărcare pentru ambele laminoare am asimilat produsele dintr-un laminor în celălalt, ca să avem o încărcare completă şi să reducem costurile“, spune Aurel Diamandi, directorul de producţie al COS Târgovişte, care lucrează de 18 ani în combinat.
El încearcă împreună cu noul acţionar şi cu administratorii judiciari să redreseze compania aflată în insolvenţă din luna februarie a acestui an după mai multe