Guvernul SUA se confruntă cu ameninţarea, deja devenită anuală, de a intra în incapacitate de plată, ca urmare a refuzului Congresului de a da voie Administraţiei Obama să se împrumute peste pragul maxim legal în prezent. Dacă nu va interveni obişnuitul compromis politic între republicani şi democraţi, SUA nu vor mai putea împrumuta un dolar începând din 1 octombrie şi va rămâne fără un ban de cheltuială, pe la jumătatea lunii viitoare.
Plafonul de îndatorare a SUA este de 16,7 mii de miliarde de dolari, iar dacă acesta nu va fi ridicat, Guvernul SUA va intra mai întâi într-un regim de chltuieli controlate şi va urma catastrofa: cea mai pare putere a lumii, economică şi nu numai, va intra în faliment, în incapacitate de plată.
Guvernul SUA îşi va epuiza banii pe 17 octombrie şi va trebui să-şi declare incapacitatea de plată a datoriilor, avertizează Jack Lew, secretarul Trezoreriei (ministrul de finanţe), citat de Reuters.
SUA nu ar mai putea cheltui decât ceea ce încasează pe taxe, se va declanşa automat un program de austeritate dur, se vor tăia cheltuieli majore.
Nota de plată a armatei SUA şi a sistemelor publice depăşeşte 50 de miliarde de dolari. Guvernul mai are în conturi circa 30 de miliarde.
Dincolo de adversitatea politică dintre Partidul Democrat al preşedintelui Obama şi cel Republican, mărul discordiei este programul de asistenţă medicală, denumit argotic Obamacare.
Administraţia Obama nu vrea să accepte reducerea acestui program. Dar dacă nu, republicanii nu aprobă în Camera Reprezentanţilor, extinderea capacităţii de împrumut peste pragul actual.
Mai mult pe Economica.net
Guvernul SUA se confruntă cu ameninţarea, deja devenită anuală, de a intra în incapacitate de plată, ca urmare a refuzului Congresului de a da voie Administraţiei Obama să se împrumute peste pragul maxim legal în prezent. Dacă nu va inter