Electrocarbon Slatina (ELNG) vrea să contracteze un credit de până la 15 milioane de euro pentru construirea a patru microhidrocentrale pe râul Doftana. Cele patru hidrocentrale fac parte din proiectele „Valorificarea potenţialului hidrologic al râului Doftana pe sector Câmpina şi a râului Prahova pe sector Câmpina-Floreşti“ şi „Amenajarea hidroenergetică a râului Doftana pe sector Telega confluenţa râu Prahova“, potrivit unui convocator al companiei transmis Bursei la finalul săptămânii trecute. Acţionarii se vor întâlni pe 1 noiembrie pentru a discuta propunerea administratorilor. Compania a raportat pentru primul semestru venituri totale cu 28,5% mai mici, de la 100,4 milioane lei la 71,7 mil. lei, iar profitul net a scăzut la 1,2 mil. lei, de la 4,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Cel mai recent transfer cu acţiunile producătorului de electrozi industriali Electrocarbon, listate pe piaţa Rasdaq a Bursei, a fost realizat la un preţ de 3,5 lei/ unitate, în creştere cu 32,58% faţă de referinţă.
La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 62,82 mil. lei (14 mil. euro). Electrocarbon este controlată de omul de afaceri Laurenţiu Vasile Dascălu, care deţine prin firma Vivaio Câmpina 50,8% din acţiuni. Alţi acţionari sunt firmele Metaleuroest (21,3%) şi Ekomin (25,82%).
Electrocarbon este una dintre cele patru companii care încă mai au acces direct la energia produsă de Hidroelectrica după ce anul trecut, odată cu intrarea în insolvenţă, producătorul de electricitate a denunţat 6 din cele zece contracte directe pe care le avea în derulare.
În afară de Electrocarbon, singurele companii care mai au contracte directe cu Hidroelectica sunt Alro, cel mai mare consumator de energie din Româniaş Elsid şi Electromagnetrica.
Acest articol a apărut în ediţia tipări