O ciupercă ucigaşă ce atacă în special frasinii, ducând la uscarea arborilor, este "imposibil de oprit", scrie presa din Marea Britanie. Într-un an, de la identificarea primului focar, au fost deja infectate peste 500 de arii în Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, relatează Daily Mail.
Potrivit silvicultorilor britanici, sunt afectate de ciuperca ucigaşă 571 de zone, cu 334 arii în pădurile de frasin, 213 în mediul înconjurător și 24 în pepiniere .
Cifra reală ar putea fi mai mare, deoarece "boala" pădurilor se extinde rapid şi nu a fost declaşată starea de urgenţă pentru raportarea cazurilor noi, scrie Daily Mail.
Experţii din Comisia de Silvicutură cercetează pădurile din păduri din partea de Est și Sud-Est a Angliei pentru a afla modul exact de răspândire în sălbăticie a bolii arborilor.
Copaci infectaţi nu mai sunt tăiați, în speranța identificării de copaci maturi, care au rezistat bolii, cunoscută sub numele de Chalara fraxinea .
Odată ce trăsăturile asociate cu rezistență vor fi identificate, specialiştii spercă să poată găsi şi soluţiile eficiete pentru a proteja pădurile.
"Credem că va fi imposibil să eradicăm boala şi să încetinim răspândirea ei", a declarat Mike Sevilla, expert în silvicultură.
"Ciuperca s-a răspândit în întreaga țară, în mod devastator în ultimele 12 luni", a spus Austin Brady, șeful de conservare la Woodland Trust
"A devenit clar că oprirea răspândirii bolii este o sarcină imposibilă. Ceea ce trebuie să facem este să ne concentrăm pe construirea unui peisaj împădurit rezistent la ciupercă", a atras el atenţia .
Pe de altă parte, Comisia pentru silvicultură a negat informaţia că boala a fost "scăpată de sub control ", dar un purtator de cuvânt a confirmat, pentru Daily Mail, că "toată lumea este de acord că, în p