Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro. Aranjamentul va fi tratat ca preventiv, ceea ce înseamnă că autorităţile nu vor folosi fondurile puse la dispoziţie decât în situaţia extremă în care leul va fi ameninţat.
Potrivit instituţiei financiare, România a cerut, de asemenea, sprijin preventiv şi de la Uniunea Europeană, de 2 miliarde de euro.
ING Bank: Aranjamentul va demara după 15 octombrie
Potrivit analiştilor ING Bank, aprobarea noului acord era un eveniment aşteptat la nivelul pieţelor financiare, iar demararea lui este estimată la jumătatea lunii octombrie.
„Un nou acord preventiv de finanţare va fi în mod formal demarat, însă după aprobarea Comisiei Europene, cel mai probabil în urma şedinţei ECOFIN de la mijlocul lunii octombrie. Data acestei şedinţe este foarte aproape de termenul final pentru încheierea vânzării CFR Marfă, proces care a început în urmă cu câteva luni şi care a fost un angajament cheie al precedentului Acord stand-by”, spun specialiştii băncii.
Absorbţia fondurilor UE ar trebui accelerată
În cadrul ultimelor două acorduri cu FMI, România a redus dezechilibrele fiscale şi de cont curent mari şi a început reforme structurale în mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI. „Totuşi, PIB real nu a revenit încă la nivelul anterior crizei, economia este încă vulnerabilă la şocuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, în timp ce agenda de reforme rămâne nefinalizată”, a declarat Nemat Shafik.
Acesta a aduăgat că autorităţile trebuie să se reziste presiunilor pentru anularea reformelor fiscale, iar „reformele instituţionale pentru plata arieratelor, prioritizarea investiţiilor publice şi creşterea