Secţia de aluminiu prelucrat a firmei din Slatina va pune în funcţiune, în această toamnă, o linie de prelucrare a deşeurilor cu o capacitate de 70.000 de tone. Reprezentanţii companiei au precizat că această investiţie are la bază nevoia asigurării resursei de metal.
Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, a dezvăluit că fabrica din Slatina va pune în funcţiune o linie de prelucrare a deşeurilor din aluminiu. El a precizat că linia va avea, în prima etapă, o capacitate de 35.000 de tone.
„Ca să ne asigurăm resursa de metal, ne-am orientat şi investim în producţia de metal prin reciclarea deşeurilor. Vom pune în funcţiune, în această toamnă, o linie nouă care va avea o capacitate de 70.000 de tone, cu o primă etapă de 35.000 de tone. Această linie este în stadiul final de a fi pusă în funcţiune”, a precizat Dobra.
Şeful Alro a adăugat că investiţia într-o linie de prelucrare a deşeurilor a fost făcută având în vedere lipsa de aluminiu primar. El a exemplificat că mai mult de jumătate din produsele din aluminiu de pe piaţa UE provin din reciclare.
„Uniunea Europeană produce 2,2 milioane de tone de aluminiu, dar are produse prelucrate de aproximativ 11 milioane de tone de aluminiu. Dintre acestea, 2,2 milioane de tone sunt obţinute în uzine de aluminiu primar, cum avem Alro, aproximativ 2,5 milioane de tone sunt importate, iar diferenţa este reprezentată de deşeuri reciclate. Şi noi ne-am mutat în această direcţie pentru a compensa lipsa de metal primar, deşi acum avem un excedent”, a spus Dobra.
Gheorghe Dobra a mai spus că, din cauza taxelor de mediu, Alro va întâmpina dificultăţi în menţinerea producţiei de aluminiu primar.
„Noi prevedem că, în următorii ani, va fi foarte dificil să menţinem producţia de aluminiu primar din cauza preţului la energie, a certificatelor verzi, taxei de cogenerare, pov