Guvernanţii au dat startul unei competiţii interne, unui adevărat concurs de idei menit să identifice noi pretexte de spoliere a celor care i-au cocoţat în funcţii. Laboratoarele Puterii, populate de specialişti plini de „imaginaţie”, coc periodic proiecte abuzive şi pe alocuri uşor diabolice, menite să ne extragă şi ultimul bănuţ din portofel. Sunt vizate toate categoriile „avute”: proprietarii de imobile care închiriază, micii antreprenori, fermierii, patronii din turism şi servicii şi, mai nou, şoferii.
Trei ministere se bat în prezent pe banii proprietarilor de maşini, pentru a-şi cârpi din găuri. Fiecare minister loveşte pe partea lui de competenţă şi toate la un loc fac în aşa fel încât, ca şofer, să îţi vină să-ţi iei câmpii.
Vedem că premierul Ponta cere adoptarea de urgenţă a noului Cod rutier, care conţine amenzi de zeci de ori mai mari decât în prezent, pe motiv că şoferii sunt indisciplinaţi în trafic, iar dânsul e foarte sensibilizat de numărul mare al morţilor din accidente rutiere. N-am auzit, însă, să fi solicitat miniştrilor săi să adopte, tot în regim de urgenţă, măcar o măsură de fluidizare a traficului şi de îmbunătăţire a condiţiilor de drum. Ca să nu mai vorbim de modernizări sau de construcţii de autostrăzi.
Apoi, l-am ascultat cu uluire zilele trecute pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmând că va iniţia o lege prin care o mare parte din contribuţiile la asigurările auto obligatorii să fie dirijate spre unităţile spitaliceşti de urgenţă, care cheltuiesc sume mari cu tratamentul răniţilor din accidente. Cu alte cuvinte, şoferii să plătească de două ori contribuţii la sănătate, iar dacă au şi vreun şopron închiriat, chiar de trei ori. Nu contează că achită nenumărate taxe, impozite, timbre de mediu şi tot ce le-a scornit mintea politicienilor, de-a lungul anilor. Vor fi obligaţi să-şi bage adânc mâna în buzunare pe