De Ziua Mondială a Inimii, 12 medici rezidenţi măsoară tensiunea şi greutatea doritorilor şi determină riscurile individuale de boli cardiovasculare, în parcul Valea Morilor.
Dacă îţi faci azi drum prin parcul Valea Morilor din Capitală, intră într-unul dintre corturile „Promenada inimilor“,Măs amenajate de Societatea Cardiologilor din Moldova şi Federaţia Mondială a Inimii. Ţi se va măsura tensiunea arterială, greutatea şi circumferinţa abdomenului şi afli, cu această ocazie, ce-ai de făcut pentru a-ţi diminua riscurile de boli cardiovasculare.
„Probleme cu inima am de 13 ani. Am umblat pe la medici, până când am dat de o revistă rusească unde erau înscrise diferite exerciţii benefice. De-atunci fac până la 100 de genoflexiuni pe zi. Simt când trebuie să-mi verific tensiunea, însă de obicei sunt hipertensiv“, spune Constantin Bârsanu, un pensionar în vârstă de 75 de ani.
„Iniţiativa e bună, fiindcă mulţi poate au nevoie, dar nu se adresează medicilor. Am venit cu bicicleta de la Ciocana. Mi s-a spus cum să am grijă de inima mea. Uneori mă mai doare inima, însă cum ies cu bicicleta sau la un grătar, uit de durere“, afirmă şi Constantin Plămădeală, de 61 de ani, şofer.
„Astăzi este Ziua Mondială a Inimii. Avem instalate trei corturi cu 12 medici rezidenţi în jurul lacului Valea Morilor, care măsoară tensiunea arterială şi greutatea trecătorilor şi fac recomandările necesare fiecărei persoane în parte, pentru reducerea riscului cardiovascular. Aici are importanţă vârsta, sexul, fumatul, obezitatea, prezenţa sau absenţa diabetului zaharat. Completăm nişte tabele speciale create de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi facem evaluări individuale privind riscurile de dezvoltare a infarctului miocardic, a ictusului cerebral sau a morţii subite, în raport cu factorii menţionaţi“, precizează dr. Eleonora Vătămanu, specialist principal în Cardiologie, la