Peste 32.000 de persoane aflate în căutarea unui job s-au prezentat vineri la Bursa Locurilor de Muncă. Cei interesaţi au avut la dispoziţie peste 23.000 de locuri de muncă, destinate atât absolvenţilor de studii superioare, cât şi celor cu studii medii, muncitorilor calificaţi şi celor necalificaţi. Totuşi, cei mai mulţi au fost dezamăgiţi de oferta agenţilor economici, care au pus la bătaie multe joburi în domeniul tehnic.
În urma evenimentului, peste 23.000 de absolvenţi au vizitat standurile companiilor, fie ele firme mici sau multinaţionale, însă doar puţin peste 10.000 au fost selectaţi în vederea încadrării, în timp ce 482 au fost încadraţi pe loc, din care 68 de persoane cu studii superioare.
În ceea ce priveşte principalele ramuri de activitate aferente locurilor de muncă ocupate de către absolvenţi au fost construcţii de clădiri, comerţ cu amănuntul, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte sau fabricarea articolelor de transport rutier.
Pe de altă parte, absolvenţii fără studii superioare au ocupat locuri de muncă în meserii precum confecţioner articole textile, agent securitate, lucrător comercial şi agent vânzări.
Potrivit ANOFM, au mai fost încadraţi un număr de 65 de muncitori necalificaţi în diferite ramuri de activitate. În schimb, absolvenţii cu studii superioare au ocupat locuri de muncă în principal în meseriile de proiectant, agent de vânzări, programator şi referent relaţii externe.
Câmpeanu: tinerii ar trebui să opteze pentru specializările tehnice
Cu ocazia Bursei Locurilor de Muncă, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat că oferta angajatorilor a fost una bună, dar a catalogat interesul absolvenţilor ca fiind unul slab.
„Tinerii ar trebui să se îndrepte către facultăţile tehnice, pentru că sunt foarte multe cerinţe pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, d