Preşedintele vrea să bage aurul încă neextras pe gâtul băncii naţionale
Preşedintele Băsescu a devenit agent de marketing pentru proiectul Roşia Montană. Deşi a susţinut că vrea să îşi păstreze o poziţie de neutralitate în proiectul exploatării miniere, a dat de înţeles că Rosia Montană, trebuie sa înceapă, pentru ca tara are nevoie de aur pentru a mări rezerva băncii centrale de la 103 tone la 200 de tone de aur. Este pentru a doua oară în ultimele două săptămâni când Băsescu declară că banca centrală trebuie să cumpere aurul de la Roşia Montană. De data asta, a mărturisit că a căutat informaţii pe Google privind rezervele de aur ale altor state pentru a face comparaţii şI a vedea cum stăm noi cu rezerva de aur. “ În SUA sunt 26 de grame de aur rezervă pe cap de locuitor, în Portugalia - 36 de grame pe cap de locuitor, Grecia - 12 grame, Olanda – 36 grame, Austria - 32 grame, în timp ce România are o rezervă de aur de 4,7 grame pe cap de locuitor”, a arătat Traian Băsescu .
Banca Naţională nu a mai cumpărat aur din ianuarie 2001, în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie a BNR. Explicaţia este că ponderea pe care trebuie să o aibă aurul în totalul rezervelor interne ale unei bănci centrale este în jur de 15%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat pe 13 iunie 2013, că ”banca centrală nu intenţionează să-şi crească rezerva de aur. Implicarea BNR în proiectul Roşia Montană nu este necesară, având în vedere că banca centrală nu îşi sporeşte rezervele de aur”.
Băsescu a mai spus ieri că “fenomenul Roşia Montană a generat două abordări, ambele mincinoase”. Locurile de muncă versus crima utilizării cianurilor. Numărul locurilor de muncă este de 600, maxim 800, iar cianurile nu sunt atât de otrăvitoare fiind anihilate de soare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Banca Naţională a României trebuia să cumpere