Banca Naţională a României (BNR) a decis, în şedinţa CA de luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4,5% la 4,25% pe an, începând cu 1 octombrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Deciziile BNR se înscriu în estimările făcute de analiştii financiari în ultimele zile. Aceştia estimează că BNR ar putea continua reducerea dobânzii-cheie până la 4% în decembrie a.c. Teoretic, această măsură ar trebui să determine băncile să scadă dobânzile la creditele în moneda naţională.
„BNR reiterează că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară”, se arată într-un comunicat al BNR.
Prin urmare, începând cu 1 octombrie 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 7,25% pe an de la 7,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,25% pe an.
La precedenta şedinţă de politică monetară, din 5 august, CA al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an.
Banca centrală s-a angajat în scrisoarea de intenţie transmisă FMI să nu reducă dobânda atât timp cât inflaţia nu reintră în intervalul ţintit şi nu există condiţii de piaţă adverse, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, când va aproba şi raportul asupra inflaţiei pentru trimestrul al treilea.
Potrivit scrisorii de intenţie, BNR anticipează o menţinere a rezervelor minime obligatorii în lunile u