Bunul şi aventurosul meu amic Florin Ghioca - da, cel cu expoziţiile fotografice cu scene din Kenia şi Afganistan, mi-a vorbit încă din vară când a fost ales Pofticiosul Săptămânii şi ne-am ospătat la Antique Bistro & Wines, despre un mic restaurant vietnamez din apropierea cinematografului Patria de pe bulevardul Magheru. Şi eu am trecut de mai multe ori prin faţa peretului din sticlă adulmecând aromele ce ieşeau prin ghişeul de servire a trecătorilor. La început nici nu am observat că sunt şi 3 mese în interior.
De curând am putut studia mai îndeaproape şi interiorul micului restaurant, dar şi aromele din amestecurile gastronomice ale legendarei Asii de Sud-Est. Pentru că m-am reîntâlnit cu amicul meu la o parolă chiar în locul cu pricina, restaurantul vietnamez Toan`s.
Nefiind un fan al bucătăriei Orientului Îndepărtat nu mă prea pricep la specialităţile astea, fie ele chinezeşti, japoneze, thailandeze, vietnameze etc. Aşadar l-am rugat pe el să aleagă ce să mâncăm, cu menţiunea că eu aş dori ceva mai picant, doar mă ştiţi.
El şi-a luat o porţie de tăiţei (noodles) cu pui (14,5 lei), iar mie mi-a recomandat o supă Pho de vită cu tăiţei (16,5 lei) şi un sandwich Banh Mi (8,5 lei) cu care se mândresc vietnamezii că ar fi fost declarat de nu ştiu ce saituri că ar fi cel mai bun din lume.
Am comandat mai întâi câte o cafea vietnameză (7 lei), pentru că mie îmi place cafeaua ca şi ţuica sau altă băutură spirtoasă, pe stomacul gol. Am băut-o ca de obicei fără zahăr sau lapte, am simţit o aromă distinctă, un iz fin de alune şi vanilie. Florin zicea că laptele pune în valoare şi mai mult această aromă specială.
Am fost întrebat când am comandat supa dacă vreau cu coriandru, am refuzat pentru că