Peste 5000 de entuziasti mai mici sau mai mari ai stiintei au participat vineri, 27 septembrie, la Noaptea Cercetatorilor, desfasurata la Iasi �n Parcul Palas. Cercetatorii Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi au asteptat publicul cu experimente specifice domeniului lor, �nca de la ora 16.00, cand si-au facut aparitia primele grupuri de vizitatori.
Pana aproape de miezul noptii, miile de participanti au trecut pe la fiecare din cele 20 de corturi si au aflat cum le pot fi luate amprentele de pe hartie, ce feste ne pot juca ochii si urechile, au lansat o racheta pe baza de apa impreuna cu elevii de la Colegiul Negruzzi. Cei mai mici participanti s-au putut juca cu titirez magnetic, cu globul magic cu descarcari in plasma care le poate aprinde becul pe nas si au inscriptionat mesaje secrete cu cerneala invizibila.
Elevii mai mari au luat cu asalt corturile de experimente cu azot lichid, in care puteau vedea cum ingheata instant si se sparg trandafirii, precum si cortul in care se afla un tun care, pe baza diferentei de presiune, putea fi folosit pentru a sparge cartonul gros si a boti dozele metalice de suc folosind drept obuz o simpla minge de ping-pong.
Dupa lasarea intunericului, corturile cu experimente pe baza de laser si fluorescenta au atras privirile tuturor. Roci luminoase roz si mov, substante care straluceau mov, gablen, rosu si verde in intuneric au fost folosite pentru a explica principiile fluorescentei, ce poate aparea in mod natural in lumina. Participantii au putut vedea in actiune si laserul LIDAR, folosit in Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" pentru a culege date despre particulele din atmosfera . Iar dupa observatii, participantii si-au facut fotografii in spectrul infrarosu, vazand astfel cum arata harta caldurii corpului lor.
In total, au fost prezentate peste 20 de experimente, au fost prezenti 17 pro