30% din fondurile europene de dezvoltare sunt direcţionate către Chişinău.
România se află astăzi în prima linie de definire a relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. "Republica Moldova ar putea folosi experienţele pozitive ale statului vecin, dar poate şi mai relevante ar fi erorile pe care România le-a comis". Această declaraţie a fost făcută de Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în cadrul conferinţei "România- Republica Moldova, model de cooperare în Parteneriatul Estic", care a avut loc la final de săptămână, la Chişinău.
Investiţii în Moldova
Cu două luni înainte de summit-ul de la Vilnius, experţi şi reprezentanţi ai Guvernului s-au întrunit pentru a puncta reuşitele cooperării celor două state, dar şi pentru a discuta provocările şi proiectele post-Vilnius. După cum a declarat Bogdan Aurescu, sprijinul României este deplin şi necondiţionat, în ultimii ani colaborarea bilaterală înregistrând un salt calitativ istoric. Fapt permanent reiterat şi recunoscut, Republica Moldova este un stat prioritar în politica externă a României, 30% din totalul bugetului european pentru dezvoltare fiind acordat Republicii Moldova. Doar pentru anul 2012, suma alocată burselor de studii pentru cetăţenii Republcii Moldova a fost de peste 13 milioane de euro, acest ajutor devenind deja o normalitate.
În prezent, 14 proiecte în valoare de 2,7 mil de euro sunt în derulare în domenii precum agricultură, educaţie, sănătate sau armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană. Dar proiectul anului şi poate cea mai mare provocare a cooperării dintre România şi Republica Moldova în viitorii ani îl reprezintă domeniul energeticii. Pentru ca Republica Moldova să beneficieze de cele 2 miliarde de cubi de gaze promişi de România mai sunt necesari 4 ani.
Pentru interconectarea totală a celor două sisteme, ro