Reducerea cantităților de precipitații, frecvența crescută a evenimentelor meteo extreme și reducerea biodiversității sunt principalele efecte ale schimbărilor climatice în zona Europei, potrivit raportului publicat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul ONU.
Rezultatele cercetării pentru continentul european au condus la următoarele estimări:
Scăderea rezervelor de apă
Precipitațiile anuale se vor reduce cantitativ, deși ploile răzlețe vor deveni mai frecvente și mai intense, crescând riscul de inundații. Debitele cursurilor de apă vor scădea cu 40% în sudul Europei și din bazinul mediteranean și cu 30% în nordul și centrul continentului.
Seceta și presiunea asupra rezervelor de apă vor crește, ca urmare a reducerii precipitațiilor în timpul sezonului uscat. Concomitent, riscul de incendiu în zona medteraneană va crește.
Accesul la apă potabilă va scădea, iar salinizarea mărilor va crește. Pe fondul acestor modificări, valoarea produsului intern brut va înregistra scăderi de până la 14%. Concluzionând, modificările debitelor cursurilor de apă vor afecta generarea de hidroenergie, ecosistemele și accesul la apă.
Mai puține alimente
Producția agricolă va înregistra o scădere cu 15-20% în regiunea mediteraneană, conducând la o creștere a conflictelor cauzate de insecuritatea alimentară. Creșterea temperaturilor va avea un impact negativ și asupra animalelor și, implicit, asupra producției de hrană. Se estimează că suprafețele de păsunat se vor reduce considerabil.
La o creștere a temepraturii globale cu mai puțin de 2 grade Celsius, se estimează că populația insuficient hrănită va crește cu cel puțin 25%-90%. De asemenea, potrivit raportului, 60-80% din specii vor deveni extincte în cazul unei creșteri a temperaturii globale de 2 grade Celsius.
Fenomene meteo extreme
Schimbări