„Lucrurile sunt de acum clare: România şi Bulgaria nu vor intra în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie, care a abolit controalele sistematice pentru paşapoarte. Dosarele lor vor fi, în cel mai bun caz, reexaminate la finele anului, dar nimic nu spune că statele membre ostile intrării celor două ţări îşi vor modifica punctul de vedere pentru a le permite să adere, la un moment dat, în spaţiul fără frontiere”, îşi începe Jean-Pierre Stroobants comentariul referitor la situaţia celor două aspirante la Schengen, în paginile cotidianului francez Le Monde.
Tot de la Paris vine însă şi informaţia potrivit căreia Franţa dezminte acuzaţiile potrivit cărora s-ar opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Surse diplomatice de la Paris au declarat joi dimineaţă pentru Radio France Internationae că, dimpotrivă, Franţa încearcă să găsească o soluţie de mediere între punctele de vedere exprimate la Consiliul JAI. "Nu este uşor, dar sperăm să ajungem la un compromis", au declarat sursele citate. O publicaţie austriacă anunţase miercuri seară că Franţa s-ar număra şi ea printre ţările care s-ar opune aderării României la Schengen, alături de Germania şi Finlanda. Conform surselor comunitare citate de site-ul publicaţiei austriece Osterreich, Franţa, Germania şi Olanda sunt nemulţumite de eforturile insuficiente pentru combaterea corupţiei în România şi Bulgaria. Potrivit cotidianului, Austria nu se opune admiterii celor două state în Spaţiul Schengen, dar ar prefera o aderare în etape. Finlanda a anunţat miercuri dimineaţă că va bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, conform postului public de televiziune YLE. Germania făcuse anterior un anunţ similar.
De la Varşovia, însă, vin veşti surprinzătoare. O sursă diplomatică neidentificată a declarat unui ziar polonez că, deşi este de acord cu aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schen